De beginselen van meteorologie

Iedereen die naar de weerberichten op televisie kijkt, weet wel dat het weer moeilijk te voorspellen is. Zelfs al doen ze nog zo hard hun best en ziet het scherm waarop ze de windrichtingen en temperaturen aangeven er nog zo mooi uit met pijlen en afbeeldingen van de wolken en de zon, de beste weermannen hebben het toch regelmatig fout in hun weersverwachtingen! Wat bedoelen ze eigenlijk als ze verwijzen naar een opkomend warmtefront of een lagedrukgebied over zee? En hoe beïnvloed dat ons weer? In dit artikel krijgt u de achtergrond informatie.

De Atmosferische Planeet

%d0%be%d0%be119Behalve de vaste aarde waar we op leven, wordt onze planeet omringd door verschillende gas of luchtlagen. Denkt u hierbij maar aan een ui. De verschillende lagen overlappen elkaar geheel of gedeeltelijk en de lagen zijn niet allemaal even groot en overal even dik. In tegenstelling tot bij een ui, zijn deze lagen altijd in beweging. Deze onzichtbare laag van zuurstof, stikstof en andere gassen omringt onze planeet in een golvende en nooit eindigende beweging. De wetenschap van de Meteorologie probeert te begrijpen en te voorspellen waarom deze golvende beweging er is en wat deze inzet, met de bedoeling om te kunnen voorspellen hoe de volgende golfbeweging eruit zal kunnen gaan zien en welke invloed dat heeft voor ons op aarde.

Zoals bij ieder ander vloeistof of gasmengsel is het doel altijd het bereiken van een evenwicht. In een ideale wereld zou de lucht dezelfde temperatuur zijn als de aarde, inclusief het water op de aarde. Het zou overal even droog of even nat en even warm zijn. Maar de staling van de zon, de rotatie van onze planeet en ook positie van de Aardas gooien roet in het eten. Het weer kun je vergelijken met een grote machine die steeds opnieuw probeert een evenwicht te bereiken. Iets wat nooit zal lukken vanwege al deze snel veranderende factoren. Maar zo simpel is het niet helemaal.

%d0%be%d0%be120Hoewel de atmosfeer niets anders bevat dan lucht, is het niet een grote luchtbel. De atmosfeer wordt gevormd door verschillende luchtlagen die alleen qua temperatuur of vochtigheid van elkaar verschillen en bij elkaar willen blijven. Over het algemeen kan gesteld worden dat er zes verschillende soorten luchtlagen zijn;

• Artic luchtlaag droge zeer koude lucht, gevormd over onze polen
• Artic zeeluchtlaag zeer vochtige lucht, koud, gevormd over de poolzee
• Land luchtlaag droge lucht van middelmatige temperatuur
• Zee luchtlaag zeer vochtige lucht, middelmatige temperatuur
• Tropische luchtlaag vochtige met een hoge temperatuur,
• Tropische zee luchtlaag zeer vochtige lucht met een hoge temperatuur

Deze luchtlagen bewegen zich als tektonische platen over de Aarde. Daar waar ze elkaar raken ontstaan wrijvingen. Er vindt een vermenging plaats, maar een vergroting van de luchtlaag aan de ene zijde betekent een verzwakking en een verkleining aan de andere zijde. Soms schuiven de luchtlagen over elkaar heen.

Daar waar de luchtlagen zich in beweging het hardste raken, ontstaan stormen en verandering van de weersomstandigheden op Aarde. Als 2 verschillende luchtlagen zich raken, wordt er gesproken van een “front”. Het type front hangt af van welke 2 (of meerdere) luchtlagen zich op die plaats aandoen en met elkaar reageren.

De weersverwachtingen voor het weer over 2 weken

%d0%be%d0%be121De kunst van de wetenschap van de Meteorologie is nu om te voorspellen welke luchtlaag zich gaat vermengen met de ander, in welke verhouding en welke gevolgen dat gaat hebben op aarde. Of welke luchtlaag gaat de andere luchtlaag verdringen en schuiven over of onder elkaar door. Wil je weten hoe het weer er over 2 weken uitziet? Bekijk dan de golfbewegingen van de verschillende luchtlagen en voorspel hoe de verschillende fronten hun uitwerking zullen hebben op onze weersomstandigheden op aarde.