De verschillende seizoenen in Nederland.

Zoals al in ons artikel “Het klimaat en weer in Nederland” beschreven, heerst er in Nederland een gematigd zeeklimaat. Maar in dit klimaat zijn ook de vier verschillende seizoenen goed te herkennen. Zomer, Herfst Winter en Lente wisselen elkaar in een prachtige harmonie iedere 3 maanden af. Voor iedere natuurliefhebber een lust om in te leven!

Wat is een seizoen of jaargetijde?

Een jaargetijde oftewel een seizoen is een periode van drie maanden die wordt bepaald door de draaiing van de aarde om haar as, ten opzichte van de zon. De jaargetijden verschillen van land tot land. In de Tropen is het altijd zomer, en op de polen altijd koud dus soms is het beter de seizoenen in te delen naar mate van de hoeveelheid neerslag die er valt of de hoeveelheid zonlicht die het continent ontvangt. In de Tropen heeft met het over natte en droge seizoenen, terwijl op het noordelijk halfrond gesproken wordt van lichte en donkere dagen. Voor de mensen in Nederland wordt het jaar verdeeld in 4 seizoenen: de lente, de zomer de herfst en de winter. De wisselende jaargetijden of seizoenen in Nederland zijn goed te merken en hebben door de jaren heen heel veel mensen geïnspireerd tot prachtige kunstwerken, schilderijen en literatuur. Prachtige schilderijen van wolken en zeegezichten en literaire beschrijvingen over het intreden van de winter of het ontluiken van de lente zijn voor de Nederlanders heel voorstelbaar. De Nederlandse jaargetijden zijn een echt fenomeen. De natuur verandert langzaam van een groene oase in oranje herfstachtige kleurenmeer om dan verder te veranderen naar het grijs-grauwe van de winter en daarna weer langzaam met fris groen weer tot leven te komen in de lente.

De Lente

%d0%be%d0%be105De lente begint in Nederland op 21 maart en loopt tot 20 juni. De lente wordt ook wel gezien als het begin van het nieuwe seizoen. Zaden ontkiemen, de vogels beginnen nesten te bouwen en te broeden en de natuur komt weer tot leven. De bomen vormen nieuwe bladeren en overal steekt het jonge groen weer op uit de aarde. De dagen worden langer, de temperatuur aangenamer en de lucht ruikt fris.

De Zomer

%d0%be%d0%be106Van 21 juni tot en met 20 september is het officieel zomer in Nederland. Dit zijn dan ook vaak de warmste dagen. Alhoewel het vaak regent, de Nederlanders zijn toch heel graag buiten. In de zomer wordt er veel gefietst en de natuurparken en bosrijke omgeving kunnen zich verheugen op duizenden bezoekers uit zowel binnen en buitenland. Een Nederlandse bezoeker kun je altijd herkennen aan de kleine opvouwbare paraplu of het handig tot klein pakketje op te vouwen regenpak wat ze standaard bij zich dragen.

De Herfst:

%d0%be%d0%be107Op 21 september begint officieel de herfst. In Dit jaargetijden veranderen de kleuren van de bladeren in de bomen van fris groen naar goudgeel en roodbruin. De loofbomen laten hun bladeren vallen om zo energie te sparen voor de naderende winter. De dagen worden merkelijk korter en de temperatuur neemt af. Regen verandert in hagel en ijzel. De herfst eindigt officieel op 20 december.

De Winter:

%d0%be%d0%be108In de wintermaanden van 21 december tot en met 20 maart is het het koudst in Nederland. De zon komt laat op en gaat vroeg onder. Gemiddeld zijn er 8 – 9 uur per dag dat de zon schijnt. Nederland kent veel uitdrukkingen over het weer. Typerende uitspraken over de verandering van winter naar lente zijn “maart roert zijn staart”, en “april doet wat hij wil”.