Hoge drukgebieden en lage drukgebieden.

%d0%be%d0%be122Wanneer je regelmatig naar de weersverwachtingen op televisie kijkt of in de krant leest zal het je opvallen dat de meteorologen of weermannen het niet alleen hebben over warme en koude fronten met droge of zeer vochtige lucht maar dat ze het ook hebben over hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Heel vaak wordt er ook gezegd dat de hogedrukgebieden verantwoordelijk zijn voor mooie blauwe luchten en aangename temperaturen en worden lage drukgebieden geassocieerd met regenachtig weer en bewolking. Heb je je ooit afgevraagd waarom dit eigenlijk zo is en wat de wetenschap hierachter is? In het volgende artikel zullen we de begrippen hogedrukgebied en lagedrukgebied verklaren om je hierin beter inzicht te geven.

Wat is een drukgebied?

Om inzicht te krijgen op wat een hoge drukgebied is en wat een lage drukgebied is, dien je “verticaal” te denken. In het artikel “de basis van meteorologie” heb je al kunnen lezen dat de atmosfeer die de aarde omringt gemaakt is van 6 verschillende luchtlagen die nog het best te vergelijken zijn met uienschil lagen die continue over elkaar heen schuiven en zich met elkaar vermengen. Toch zijn er nog andere factoren heel erg belangrijk.

De temperatuur van de aarde en de temperatuur in het universum in gedachten houdende kan gesteld worden dat lucht kouder wordt naarmate het stijgt, en opwarmt naarmate het dichter komt bij de aarde. Door de rotatie en frictie van de aarde komt de lucht met een lage druk richting aarde, en gaat de lucht met een hoge druk omhoog. Warme lucht stijgt op, koelt dan af en komt dan in het lagedrukgebied weer naar beneden. Afhankelijk van het feit of het koude droge lucht was, afkomstig van een artisch landfront of misschien wel koude natte lucht, volgt er neerslag.

Wat is een hogedrukgebied?

%d0%be%d0%be123Een hogedrukgebied is een ronddraaiende massa van koude droge lucht. Omdat deze lucht van de noordelijk helft van onze planeet komt en droge koude lucht brengt van de artische luchtlaag draait de wind in een rechtsom kerende beweging (dit heeft te maken met de rotatie van de aarde) en brengt dit weertype altijd blauwe luchten.

Wat is een lagedrukgebied?

Een laagdrukgebied wordt gevormd door een ronddraaiende luchtmassa bestaande uit warme vochtige lucht welke linksom draait, afkomstig van de tropische zee luchtlaag. Een lage drukgebied brengt meestal stormachtig weer met neerslag en veel wind.